Reunió de la mesav amb el nou responsable de CulturArts

mesavcultura02

La MESAV va lliurar a Abel Guarinos el Pla Estratègic de l’Audiovisual Valencià, un document que inclou propostes i reivindicacions històriques dels col·lectius que integren aquest sector.

Representants de les 18 associacions que integren la Mesa Sectorial de l’Audiovisual Valencià van mantenir dimarts passat 26 d’abril una intensa reunió amb la cúpula de la Conselleria de Cultura. Van assistir a la mateixa, a més del recentment nomenat Director de CulturArts, el Secretari Autonòmic Albert Gironés, la Directora General Carmen Amoraga, el tècnic del gabinet del Conseller Francesc Felipe i José Luis Moreno, anterior Director de CulturArts.

Des de la MESAV es va compartir amb els representants institucionals la convicció de l’important paper que han de jugar els continguts audiovisuals en la construcció d’un espai cultural propi i en la difusió de la nostra identitat. També es va reiterar, una vegada més, l’oferta de col·laboració de la Mesa per propiciar una reactivació que pot generar en un curt espai de temps la creació de milers de llocs de treball i que per desgràcia encara no ha arribat a materialitzar-se.

Però, sobretot, els creadors, professionals i empresaris de l’audiovisual valencià van traslladar a Guarinos la seua preocupació davant la demora en l’aplicació de mesures concretes en defensa d’un sector que segueix patint una situació molt complexa. El lent procés de recuperació de la radiotelevisió pública autonòmica i les dificultats de l’Administració per a actuar amb rapidesa en la solució dels problemes heretats d’èpoques anteriors, són problemes afegits a un sector que veu perillar la seua supervivència.

Entre les nombroses mesures proposades per la MESAV destaquen:

  • L’increment dels desgravaments fiscals del 18% al 35% per a les produccions valencianes.
  • La signatura d’un conveni amb RTVE que garantisca l’adquisició per part de la televisió pública estatal de continguts audiovisuals elaborats per productores valencianes.
  • L’estudi per part de les Corts Valencianes de l’aplicació d’una taxa als operadors de telecomunicacions que revertisca en la producció audiovisual.
  • L’accés als fons documentals de l’antiga RTVV.
  • L’acord entre l’Institut Valencià de Finances i l’entitat CreaSGR per al finançament de projectes.
  • La publicació urgent de l’Ordre d’Ajudes de la Conselleria de Cultura a la producció audiovisual per a l’exercici del 2016.
  • L’impuls de mesures legislatives que faciliten els procediments per a futures contractacions i convocatòries d’ajudes, prenent com a referència el marc europeu i estatal.

El Pla Estratègic de l’Audiovisual Valencià presentat és fruit del consens de les associacions més representatives del sector audiovisual en l’àmbit de la Comunitat Valenciana, i compta també amb les aportacions de destacats professors universitaris relacionats amb la comunicació audiovisual.

Abel Guarinos es va mostrar receptiu a les propostes i es va comprometre a estudiar-les detalladament, plantejant un calendari de reunions per a concretar amb major precisió les mesures a desenvolupar des de CulturArts. Va subratllar la importància d’incorporar als plans de la Conselleria d’Educació la formació dels alumnes en llenguatge audiovisual i va destacar també la necessitat d’una estreta col·laboració entre tots els organismes amb responsabilitat en matèria audiovisual, principalment amb la futura radiotelevisió pública el model de la qual s’està ara debatent en les Corts Valencianes.

Foto: Toni Balanzà