L’AUDIOVISUAL VALENCIÀ: ENTRE LA IL·LUSIÓ I LA PREOCUPACIÓ
La Mesa Sectorial de l’Audiovisual Valencià (MESAV) valora positivament la nova llei, encara que alerta davant la importància de les decisions que es prendran per a la recuperació de la radiotelevisió pública.
El sector audiovisual valencià, representat per les divuit associacions integrades en la MESAV, aprecia la celeritat amb la qual s’ha tramitat la nova llei de la radiotelevisió valenciana aprovada el dijous 14 de juliol per les Corts Valencianes. Un marc legal que corregeix l’anomalia provocada per l’apagada de RTVV en la passada legislatura, apagada amb la qual desapareixia la principal eina d’expressió col·lectiva del poble valencià. Les tràgiques conseqüències les seguim patint avui des de fa quasi tres anys.
La recuperació dels mitjans públics autonòmics és una urgent necessitat. Prompte podrem comprovar la seua positiva repercussió en diversos àmbits del nostre teixit productiu i la seua contribució al coneixement i al reconeixement de la nostra cultura.
Arranca ara la delicada fase de constitució dels òrgans directius, de gestió i control de la nova Corporació. Un període que serà determinant per a la gestació d’una empresa destinada a cobrir les necessitats comunicatives, d’informació i entreteniment de la societat valenciana durant les pròximes dècades.
I és ara quan s’han de perfilar amb claredat les intencions exposades en la nova llei. Estem segurs que no farà falta reclamar la imprescindible participació del sector audiovisual valencià en aquest il·lusionant procés.
El primer pas serà l’elecció del Consell Rector que haurà d’estar compost per professionals solvents, amb capacitat per a entendre i interpretar el mandat parlamentari. És importantíssim que la formació del Consell Rector, encara que sent provisional, no responga a criteris polítics, a quotes de partits ni a interessos parcials.
La MESAV defensa que les persones integrants del futur Consell representen adequadament als diferents segments de la nova Corporació. Així, els seus perfils haurien de correspondre’s amb els d’experts en comunicació i transmèdia, professionals, creadors, juristes, economistes, productors, analistes de mitjans, experts universitaris en comunicació audiovisual, etc., perfils que, al nostre entendre, poden veure’s vetats per la restrictiva norma que regula el règim d’incompatibilitats dels membres del Consell.
Els membres del Consell Rector hauran de triar a la persona que exercisca la Direcció General de la Corporació, i del seu bon criteri depén el futur de la Radiotelevisió Autonòmica Valenciana. Són setmanes decisives que marcaran el destí del projecte, i qualsevol equivocació en aquesta elecció pot malmetre les expectatives generades.
El sector audiovisual ha patit les conseqüències de nefastes decisions polítiques i en mans dels nostres polítics està avui la construcció d’uns fonaments sòlids per a la Corporació que naix. En les seues mans està també evitar incerteses jurídiques i laborals que puguen hipotecar el seu futur. Ningú vol que l’alegria per la recuperació de la radiotelevisió valenciana es torne en tristesa per no haver sabut gestionar els temps, els recursos i els problemes.
La Comunitat Valenciana no pot permetre’s més fracassos, necessitem èxits col·lectius que ens retornen l’esperança.
La MESAV insisteix en la importància d’una aposta valenta i decidida, amb convicció, que enfortisca l’autoestima del poble valencià. I per a aconseguir-ho és necessària una radiotelevisió forta, amb una dotació pressupostària ajustada però suficient, que genere l’ocupació i la rendibilitat social que tots esperem d’un servei públic eficient i de la màxima qualitat